Biszkopt z wiśniami i mascarpone

Biszkopt z wiśniami i mascarpone to pyszne połączenie puszystego ciasta z kremowym serkiem mascarpone i soczystymi wiśniami. Delikatny biszkopt idealnie komponuje się z intensywnym smakiem mascarpone, tworząc doskonałą kombinację słodyczy i kwasowości. Dodatek wiśni nadaje deserowi świeżości i lekkiej goryczki, tworząc wyjątkowy smakowy akcent. Idealny przepis na letnie przyjęcia lub rodzinne spotkania.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wlej szklankę mleka do garnka, dodaj cukier i cukier waniliowy, zagotuj.
  2. W drugiej misce rozmieszaj budynie w mleku, dodaj do gotującego się mleka i zagotuj.
  3. Zdejmij budyń z ognia, przykryj folią i odstaw do wystudzenia.
  4. Ucieraj miękkie masło przez 5 minut, stopniowo dodając wystudzony budyń.
  5. Ubić jajka z cukrem na sztywną pianę.
  6. Zmniejsz prędkość miksera, dodaj olej, a następnie przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
  7. Włóż masę do przygotowanej blachy i piecz biszkopt w nagrzanym piekarniku.
  8. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i wystudź.
  9. Ubij białka na sztywno, stopniowo dodając cukier, następnie mąkę, ziemniaczaną, ocet, mak i wiórki kokosowe.
  10. Wlej masę na wierzch biszkoptu i upiecz bezę w piekarniku.
  11. Po upieczeniu wystudź bezę.
  12. Umieść biszkopt na podstawce i nasącz.
  13. Nałóż krem mascarpone na biszkopt, przykryj bezą i wstaw do lodówki.
  14. Rozpuść dwie galaretki w gorącej wodzie, dodaj zamrożone wiśnie i wymieszaj.
  15. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylej ją na wierzch ciasta.
  16. Schłódź ciasto w lodówce i podawaj.
Biszkopt z wiśniami i mascarpone

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Biszkopt z wiśniami i mascarpone, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up