Biszkopt z wiśniami i mascarpone

Biszkopt z wiśniami i mascarpone to pyszne połączenie puszystego ciasta z kremowym serkiem mascarpone i soczystymi wiśniami. Delikatny biszkopt idealnie komponuje się z intensywnym smakiem mascarpone, tworząc doskonałą kombinację słodyczy i kwasowości. Dodatek wiśni nadaje deserowi świeżości i lekkiej goryczki, tworząc wyjątkowy smakowy akcent. Idealny przepis na letnie przyjęcia lub rodzinne spotkania.
Składniki
Przygotowanie
- Wlej szklankę mleka do garnka, dodaj cukier i cukier waniliowy, zagotuj.
- W drugiej misce rozmieszaj budynie w mleku, dodaj do gotującego się mleka i zagotuj.
- Zdejmij budyń z ognia, przykryj folią i odstaw do wystudzenia.
- Ucieraj miękkie masło przez 5 minut, stopniowo dodając wystudzony budyń.
- Ubić jajka z cukrem na sztywną pianę.
- Zmniejsz prędkość miksera, dodaj olej, a następnie przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
- Włóż masę do przygotowanej blachy i piecz biszkopt w nagrzanym piekarniku.
- Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i wystudź.
- Ubij białka na sztywno, stopniowo dodając cukier, następnie mąkę, ziemniaczaną, ocet, mak i wiórki kokosowe.
- Wlej masę na wierzch biszkoptu i upiecz bezę w piekarniku.
- Po upieczeniu wystudź bezę.
- Umieść biszkopt na podstawce i nasącz.
- Nałóż krem mascarpone na biszkopt, przykryj bezą i wstaw do lodówki.
- Rozpuść dwie galaretki w gorącej wodzie, dodaj zamrożone wiśnie i wymieszaj.
- Gdy galaretka zacznie tężeć, wylej ją na wierzch ciasta.
- Schłódź ciasto w lodówce i podawaj.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Biszkopt z wiśniami i mascarpone, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również