Bigos cygański z klopsikami i pieczarkami

Bigos cygański z klopsikami i pieczarkami to tradycyjne danie kuchni polskiej, które wzbogacane jest dodatkiem mięsnych klopsików oraz aromatycznych pieczarek. Ta wyjątkowa kombinacja smaków mięsa, warzyw i przypraw sprawia, że danie to stanowi doskonałą propozycję na obiad lub kolację.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obrać i pokroić 0,25 kg pieczarek.
  2. Pokroić 2 cebule w duże kosteczki.
  3. Pokroić 2 całe czerwone papryki.
  4. Pokroić 0,25 kg ogórków konserwowych.
  5. Przygotowanie klopsików:
  6. Do miski dodać 30 dag mielonego mięsa, 1 jajko, 1 łyżeczkę soli i pieprzu.
  7. Z mięsa uformować małe klopsiki.
  8. Klopsiki obtoczyć w mące.
  9. Smażenie składników:
  10. Na gorącej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego.
  11. Smażyć klopsiki na patelni, aż się zarumienią
  12. Do patelni dodać kolejne 2 łyżki oleju rzepakowego i smażyć pokrojoną cebulę aż zmięknie.
  13. Następnie dodać paprykę i smażyć aż się zeszkli.
  14. Na koniec dodać pokrojone pieczarki i smażyć, aż się zarumienią.
  15. W duży garnek wrzucić smażone składniki (cebulę, paprykę, pieczarki) oraz klopsiki.
  16. Dodać pokrojone ogórki konserwowe.
  17. Dolać szklankę wody i dusić na małym ogniu.
  18. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką.
  19. Dodać 2 łyżki keczupu i przecieru pomidorowego.
  20. Dusić na małym ogniu przez około 20-30 minut.
  21. Podawanie:
  22. Bigos cygański z klopsikami i pieczarkami gotowy! SMACZNEGO!
Bigos cygański z klopsikami i pieczarkami

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Bigos cygański z klopsikami i pieczarkami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up